5 Strategi Mudah Buat Ayat Copywriting Yang Simple Tapi Power

Dunia online marketing tidak akan lari dari copywriting atau surat jualan. Jika anda berniaga secara offline, anda perlu bercakap untuk menerangkan tentang produk anda.

Surat jualan atau copywriting adalah wakil kepada anda untuk menerangkan kelebihan produk kepada prospek. Copywriting perlu dirancang dan ditulis dengan bahasa yang mudah supaya mesej sampai kepada prospek. Copywriting akan menjadi mesin jualan anda yang mendatangkan keuntungan lumayan dalam bisnes online.

Namun, bagi orang baru , tidak mudah untuk tulis sendiri surat jualan. Ia nampak mudah tapi sebenarnya susah, kebanyakan orang baru akan cenderung untuk buat ayat jualan yang terlalu hard sell , terlalu mendesak untuk menjual . Kesannya prospek lari dan tidak baca langsung apa yang ditawarkan di surat jualan. 

(more…)

5 Strategi “Simple” Pengedar Al Fateh Yang Bantu Mereka Jana RM50k Hanya Dari Rumah !

Al Fateh telah ramai melahirkan usahawan-usahawan berjaya yang kebanyakannya berasal dari ibu tunggal , ustaz yang sibuk mengajar , pekerja makan gaji dan juga suri rumah. Walaupun kebanyakan mereka zero dalam bisnes , tetapi mereka mula menampakkan result yang membanggakan hasil latihan dari HQ Al Fateh. Anda pun boleh jadi seperti mereka.

Tapi kejayaan bukannya sesuatu yang mudah , jika kejayaan senang dikecapi , maka ramailah orang yang akan berjaya. Kejayaan akan dapat dihasilkan dengan susah payah , pengorbanan , ketabahan dan sentiasa fokus dengan matlamat.

Dalam post ini anda akan ketahui 5 strategi simple pengedar Al Fateh yang membantu mereka menjana 5 angka sebulan hanya dari rumah. Anda pun boleh ikut cara mereka yang dah berjaya.

Masalah Utama Bagi Yang Baru Bermula

Masalah yang sering dihadapi oleh mereka yang baru bermula dalam bisnes ialah kekurangan ilmu dalam bidang bisnes, ilmu penting supaya anda tidak melakukan aktiviti pemasaran yang tidak betul dan tidak menguntungkan. Selain itu, dalaman anda juga kena kuat supaya anda jelas dengan matlamat dan segala cabaran dan rintangan yang dihadapi dapat diatasi dengan mudah.

Strategi Simple Pengedar Al Fateh capai 5 Angka Sebulan

1) Magic Number

Konsep magic number ialah matematik mudah tetapi strategi ini memudahkan usahawan untuk capai target sales. Sebagai contoh , target untung bersih untuk bulan ini ialah RM2000 sebagai ejen. 

Dan sebagai contoh anda perlukan ejen dropship dan untung yang ejen dapat setiap kali ejen dropship membuat jualan ialah RM5. Jadi untuk dapat untung bersih RM2000 sebulan , anda perlukan 20 orang dropship dan setiap dropship buat jualan RM100 sebulan (RM100 = 20 botol sebulan).

 Dengan mengetahui magic numbers , mudah bagi pengedar, ejen dan dropship untuk capai target jualan.

2) Grup Whatsapp

Setiap pengedar akan merekrut ejen di bawah beliau. Seorang leader (stokis) yang bijak akan menggunakan grup whatsapp untuk selalu menaikkan semangat , bertukar pendapat dan saling kongsi rezeki di grup Whatsapp. Ejen yang tidak aktif , insyaallah boleh diaktifkan dengan peranan leader memberi rewards dan cabaran kepada setiap ejen-ejennya.

Hasil leader berkongsi semangat dan kekuatan di grup whatsapp

“…Sy betul-betul dah jatuh cinta dengan biz al fateh ni.walaupun dh ada gaji yg tetap sebagai seorang guru,tp sy ingin mencari income tambahan untuk menampung perbelanjaan sepanjang suami masih belum bekerja setelah meninggalkn kerjayanya di kampung..
Walaupun permulaan biz al fateh ni sy terpaksa tempuhi pelbagai cabaran,tp Alhamdulillah team pirana tak pernah lokek berkongsi semangat dan kekuatan. Hari ni merupakan hari yg membahagiakan kerana suami puji dan berbangga dengan kesungguhan dan pencapaian sy setakat ini..bukan sahaja untuk menambah pendapatan,bahkan sy berharap sy dpt berkongsi kebaikan al fateh ni dengan lebih ramai lagi..😍

3) Strategi Kongsi Rezeki

Rezeki kita sememangnya sudah ditetapkan oleh Allah swt. Rezeki kita tidak pernah tersilap alamat dan tidak akan tertukar.

Salah seorang stokis Al Fateh berkongsi rahsia jualannya 5 angka sebulan. Rahsianya ialah berkongsi rezeki. Bila mana ada pelanggan mahukan Al Fateh Junior , beliau akan serahkan terus kepada ejen beliau. 

Kesannya, ejen di bawah beliau mudah buat jualan dan cepat restock semula dengan beliau.

4) Cabaran dan Rewards

Manusia sukakan cabaran , galakan dan hadiah. Dengan menggunakan elemen ini , akan mewujudkan persaingan yang sihat di kalangan ejen. Ejen-ejen lebih bersemangat dalam mengejar sales demi mendapatkan reward . Kesannya sales sesebuah team akan meningkat dengan jayanya.

5) Support Personal

Setiap manusia ada masalah masing-masing. Sebagai leader stokis , penting untuk seorang leader mengambil berat tentang anak buahnya. Leader perlu mesej atau jumpa secara personal dengan ejen-ejen di bawahnya dan sentiasa bertanyakan tentang masalah dalam bisnes. Jika ada ilmu yang perlu dibaiki , leader boleh mengajarkannya kepada ejen dan ejen perlu berterus terang tentang segala masalah yang mereka hadapi.

Dalam post ini anda telah belajar 5 strategi “simple” pengedar al fateh yang bantu mereka jana RM50k hanya dari rumah. Jika pengedar kami boleh , anda pun boleh lakukannya.  Yakin dengan diri sendiri dan carilah mentor yang terbaik.

Terima kasih kerana luangkan masa untuk baca artikel kami. Anda dibenarkan untuk share post ini supaya dapat memberi penyelesaian kepada orang lain yang mengalami masalah sama. Jika anda belum like page Ummi Natra, mohon like supaya tidak ketinggalan info-info update dari kami.

5 Cara Buat Jualan di Facebook yang Tidak Didedahkan oleh Guru Pemasaran

Semakin ramai yang menceburi bisnes online dan ini ialah petanda yang positif untuk ekonomi negara. Ramai juga guru , sifu ,atau coach yang muncul untuk sharing dan mengajarkan orang ramai tentang bisnes internet. Ini juga menunjukkan tanda yang positif , semakin ramai guru dan anak murid yang telah berjaya dan menunjukkan testimoni result kejayaan masing-masing. Lantaran itu anda juga patut upgrade ilmu sedia ada demi memajukan bisnes online anda sendiri.

Segala teknik , taktik dan strategi telah didedahkan oleh guru pemasaran. Anda hanya perlu cari guru yang sesuai dan pilih skill yang anda minat untuk dipelajari. Namun , tidak semua taktik dan strategi dikongsi oleh guru pemasaran. Anda nak tahu? Teruskan baca artikel ini sampai habis ya…

Dalam post ini anda akan ketahui 5 cara buat jualan di Facebook yang tidak didedahkan oleh guru pemasaran. Pastikan anda baca , faham dan amalkan untuk memajukan bisnes online anda sekarang.

Masalah-masalah Biasa Usahawan Yang Baru Nak Bermula

Masalah biasa bagi yang nak bermula ialah terlalu ghairah untuk belajar semua perkara. Segala lapis ilmu dalam online business ingin dipelajari. Ia nampak positif , tetapi bila individu telah terdedah dengan terlalu banyak ilmu akan terjadilah sindrom “overload information” . Terlalu banyak info hingga tidak mula mula lagi untuk melaksanakan kempen pemasaran yang baru.

Jadi sangat penting untuk anda fokus dalam satu-satu segmen dahulu sebelum beralih untuk menguasai segmen yang lain. Sebagai contoh, kami akan share teknik jualan di Facebook. Anda kuasa teknik jualan di FB dahulu sebelum beralih ke instagram , google ads atau platform yang lain.

5 Cara Efektif Buat Jualan Yang Anda Boleh Terus Ikut

1) Waktu Prospek Selalu Online

Cara terbaik untuk post soft selling atau post jualan anda ialah ketika prospek paling ramai online ketika itu. Anda boleh mengagak mereka online pada 6-7pagi , 12-2petang , 7-9malam tetapi untuk mendapatkan result yang tepat, anda boleh lihat sendiri di insight facebook page masing-masing.

 

Cara untuk lihat insight facebook page di atas ialah :

buka facebook page > pilih menu “insights” > pilih “post”

Maka akan terpapar seperti gambar rajah di atas. Ini ialah contoh insights dari page kami. Data menunjukkan pengguna paling ramai online pada 6-7pagi , 12-2petang dan 7-9malam. Jadi waktu inilah yang perlu anda gunakan untuk post content atau ayat jualan anda.

Sekiranya anda tidak cukup masa ,anda boleh schedule post dan hanya set sekali sahaja. 🙂

 

2) Jurus Buluh Perindu

Jualan penting, tetapi ‘awareness’ lebih penting daripada jualan. Tanpa ‘awareness’ agak mustahil jualan berlaku dengan mudah. Oleh itu, strategi Jurus Buluh Perindu adalah teknik yang diperkenalkan kami. Ia adalah strategi posting nisbha 5 : 1. Iaitu 5 post berbentuk ‘sharing’ + 1 post berbentuk menjual. 

Natijahnya dengan kaedah memberi dahulu, ‘awareness’ akan terhasil dan akhirnya jualan berlaku .Jualan berlaku setelah adanya ‘awareness’ dan ‘trust’. Tanya diri kita semula, kita lebih suka membeli dari orang yang kita percaya dan orang yang pakar dalam bidang itu kan?

3) Teknik Hipnosis Jualan

Teknik ini ialah menjual tanpa nampak seperti menjual. Sebagai contoh , anda menulis artikel tentang keibubapaan (parenting) dan dalam pada masa yang sama, anda selit gambar produk di dalam artikel tersebut. Ibu bapa yang pada asalnya membaca tips parenting untuk menambah pengetahuan , akhirnya mula sedar akan kewujudan produk dan mula tertanya-tanya bagaimana cara untuk mendapatkannya  

Hasil Hipnosis Jualan , Produk senang terjual

“…Alhamdulillah sejak join alfateh ni, dah tak risau lagi pasal pendapatan bulanan… sambil uruskan anak kesekolah duit masuk, tak perlu pening kepala fikir sapa nak uruskan anak.. sambil2 ja

Sejak diberi peluang join bisnes ni… produk senang jual, sambil tambah pendapatan dapat beri manfaat untuk anak, diri sendiri dan orang lain..
senang kata memang sangat beruntung…”

4) Lubuk Duit Facebook

Ini teknik yang sangat simple tapi powerful. Mula-mula anda banyakkan  tulis konten seperti tips-tips di wall personal FB atau FB Group komuniti atau di FB Group yang berkaitan dengan niche anda. Dalam “call to action” di akhir artikel anda , anda ajak pembaca setia anda ke grup FB khas yang anda janjikan untuk berikan tips-tips yang lebih advance.

Di grup FB anda sendiri , anda mula berikan tips tips advance seperti yang dijanjikan. Gunakan juga jurus buluh perindu ( 5 posting tips + 1 post menjual) . Followers atau pembaca setia anda yang sudah ada kepercayaan kepada anda, dan lebih memudahkan untuk anda buat jualan.

Teknik ini juga anda boleh kembangkan di grup Whatsapp  dan juga grup Telegram.

5) Robot FB & Whatsapp

Cuba anda bayangkan , anda buat post di facebook page, ada orang komen dan ada robot yang reply dan inbox di prospek anda. Semuanya secara automatik. Di whatsapp dan FB messenger juga , anda boleh install robot untuk chat dengan prospek anda dan close sale semuanya secara automatik. Modul ini ada kami kongsikan kepada stokis dan ejen Al Fateh.

Robot ini benar-benar memudahkan kerja online anda dan anda tak perlu terlewat reply komen prospek , hanya serahkan kepada robot yang bekerja 24 jam sehari tanpa rasa penat.

Dalam post ini anda telah belajar 5 cara buat jualan di Facebook yang tidak didedahkan oleh guru pemasaran. Sangat penting untuk anda catit dan amalkan segala yang disampaikan.

Terima kasih kerana luangkan masa untuk baca artikel kami. Anda dibenarkan untuk share post ini supaya dapat memberi penyelesaian kepada orang lain yang mengalami masalah sama. Jika anda belum like page Ummi Natra, mohon like supaya tidak ketinggalan info-info update dari kami.

5 Perkara Perlu Elak Dalam Bisnes Online

Dewasa ini , ramai yang sudah memulakan bisnes online. Pelbagai platform telah dibina seperti bisnes di Facebook , instagram ,website , blog , marketplace seperti mudah.my . shopee , 11th street dan Lazada. Semuanya di hujung jari dan sesiapa sahaja boleh memulakan bisnes sendiri.

Ramai yang sudah memulakan bisnes online secara part time kerana masih bekerja makan gaji tetapi mendapat hasil yang lumayan melebihi kerja makan gaji itu sendiri. Lantaran itu , ramai orang baru terutama surirumah dan kerja makan gaji tertarik untuk mula berbisnes online untuk menambahkan lagi pendapatan dan mahu keluar dari kesempitan hidup.

Namun, walaupun bisnes online adalah mudah untuk bermula, modal permulaan yang sangat rendah dan boleh dilakukan secara sambilan sahaja, tetapi banyak halangan dan dugaan bakal berlaku bagi yang baru bermula. Seperti kesukaran mencari produk yang benar-benar laris di pasaran , sukar mencari cara pemasaran paling berkesan dan sukar untuk close sale.

Dalam post ini anda akan ketahui 5 perkara yang perlu dielakkan dalam bisnes online agar anda yang baru menceburi dapat mengelakkan dari melanggar dinding dan hanya buat perkara yang penting sahaja untuk memajukan bisnes online.

Punca-Punca Gagal Buat Bisnes Online

Kadang-kala kelebihan itu juga adalah kekurangan. Percaya atau tidak?

Saya beri contoh , kos memulakan bisnes online sangat rendah , dalam RM500 atau kurang dari itu. Kos permulaan bisnes online jauh lebih rendah dari bisnes offline yang perlu buka kedai fizikal.

Peniaga baru cenderung untuk lompat-lompat bisnes yang menyebabkan mereka kurang fokus dan apa yang dibuat tidak menjadi. Untuk mengelakkan kegagalan dalam bisnes online anda perlu baca perkara yang perlu dielakkan dalam bisnes.

Perkara Perlu Elak Dalam Bisnes Online

1) Tidak Upgrade Ilmu

Ilmu sangat penting dalam apa sahaja perkara dalam kehidupan ini termasuklah dalam hal bisnes. Usahawan perlu sentiasa upgrade ilmu strategi dan teknikal agar tidak ketinggalan dengan pesaing. Dunia teknologi bergerak pantas , usahawan perlu cepat kejar dan upgrade ilmu tetapi jangan sesekali lupakan ilmu asas dalam bisnes.

 Ilmu asas bisnes ialah kenal pelanggan , beri apa yang pelanggan mahu dan akhir sekali jual apa yang mereka nak. Kuasai ilmu dan amalkannya.

2) Tidak Buat Bisnes Secara Berkumpulan

Berjemaah lebih baik dari bersendirian. Begitu juga dalam dunia bisnes , bisnes dengan berjemaah akan menerapkan sifat tolong-menolong , bertukar idea dan pendapat, saling bersaing sesama sendiri untuk kejar reward dan menolong sesama ahli jika ada yang ‘down’. 

Konsep berkongsi rezeki juga boleh diamalkan jika buat bisnes secara berjemaah. Sebagai contoh , A dapat close sale 1 orang pelanggan di Selayang dan A sudah kehabisan stok produk dan A duduk jauh dari Selayang , A kemudian menghubungi rakan seperjuangan bisnes, B, yang duduk di Selayang dan mempunyai stok dan A memberikan pelanggannya kepada B.

InsyaAllah di lain masa , B atau orang lain akan memberikan pelanggan secara percuma kepada A.

 

3) Tidak Ada Dalaman Yang Kuat

Bukan semua orang sesuai untuk berbisnes. Usahawan ialah individu yang paling banyak mendapat tekanan. Contohnya seperti tekanan nak kejar target sales , masalah dengan supplier , masalah dengan pelanggan , masalah dengan pekerja dan masalah dengan operasi. Jika anda tidak mempunyai dalaman yang kuat, keinginan yang berjaya yang kuat, Big Why yang kuat , lupakan sahaja untuk bisnes dan kembalilah kerjalah makan gaji.

Dalaman yang kuat , menjadikan seseorang bersyukur

“…Alhamdulillah.. Saya NorAyu Rahim Agent Alfateh dari Pontian Johor.. Ingin meluahkan rasa bersyukur yang amat sangat setelah bersama Alfateh ini.

Banyak yang dapat saya perolehi sejak bersama Alfateh walaupun baru 10 bulan bersama.. Dapat ilmu, dapat ramai kawan, dapat wang berganda hasil jualan Alfateh dan yang paling best dapat rewards dari leader kesayangan…”

4) Tidak Menggunakan Duit Modal

Setiap bisnes perlukan modal dan perkara paling penting untuk usahawan yang baru bermula ialah jaga aliran tunai. Jangan gunakan duit modal pusingan untuk hal peribadi. Tetapkan gaji sendiri walaupun bisnes itu anda yang punya. Asingkan wang syarikat dan wang sendiri. Jangan curi duit syarikat. Jika anda buat semua perkara di atas , Insyallah bisnes akan semakin berkembang.

5) Tidak Gunakan Tool Marketing

Dunia online bisnes mendedahkan anda kepada pelbagai teknologi yang memudahkan dan melicinkan urusan bisnes. Ini ialah kelebihan bisnes online yang tidak ada pada bisnes offline. Sebagai contoh , anda boleh capai seberapa ramai orang seluruh Malaysia atau seluruh dunia untuk lihat iklan dan lawat website anda. Website anda terbuka 24 jam berbanding kedai fizikal yang buka 8-10 jam (melainkan anda buka kedai  7-11😁)

Contoh lain , jika anda membuat posting promosi di facebook , terdapat satu software yang boleh post ke grup-grup Facebook secara automatik tanpa perlu bersusah payah posting ayat iklan secara manual.

Jadi sangat-sangatlah rugi untuk usahawan yang tidak gunakan tool marketing dalam bisnes mereka. 

Dalam post ini anda telah belajar 5 perkara perlu dielakkan dalam bisnes online. Pengalaman kami dalam 10 tahun bisnes online adalah sangat berguna dan apa yang anda perlu lakukan ialah ikut langkah mereka yang berpengalaman dalam bidang tersebut. Semoga terus sukses.

Terima kasih kerana luangkan masa untuk baca artikel kami. Anda dibenarkan untuk share post ini supaya dapat memberi penyelesaian kepada orang lain yang mengalami masalah sama. Jika anda belum like page Ummi Natra, mohon like supaya tidak ketinggalan info-info update dari kami.

7 Sebab Al Fateh Dapat Melahirkan Usahawan-Usahawan Yang Berpendapatan 5 Angka Sebulan

Bayangkan jika setiap hari 100 ke 200 parcel dapat dihantar kepada pelanggan. Ini menunjukkan jualan masuk setiap hari dalam kuantiti yang sangat banyak. In shaa Allah jika berterusan selama setahun, memang boleh hit 1 juta sales pertama !  Namun, jadi pengedar tanpa adanya bekalan ilmu, sudah tentu jalannya agak sukar. 

Ramai yang akhirnya terpaksa simpan produk di bawah katil tanpa ada sebarang jualan ! Ini mengakibatkan kerugian masa, wang, tenaga & emosi. Malah, sesetengah individu memulakan bisnes dengan modal yang dipinjam. Bila bisnes tak menjadi, hutang pula tak dapat nak bayar balik, sehingga putus hubungan. Lebih teruk, ada yang dikejar Ah Long !

Dalam artikel ini, saya akan kongsikan sebab-sebab utama Al Fateh dapat melahirkan usahawan yang berpendapatan 5 angka sebulan dengan berkesan. 

Punca-punca gagal jana pendapatan 5 angka...

Antara punca ramai orang masih belum berjaya  menjana pendapatan yang boleh dibanggakan daripada bisnes yang diceburi ialah tidak mempunyai target yang jelas. Malah dalaman mereka belum betul-betul bersedia untuk berjaya… Tanda-tandanya ialah tidak berusaha untuk tambah ilmu, selesa dengan keadaan sekarang tanpa cuba untuk buat perubahan & mudah putus asa !

Sebab-sebab Usahawan Al Fateh Boleh Berjaya

1) Big Why

Apa itu Big Why? Big Why ialah ‘sebab utama’ kenapa anda perlu berjaya. Atau maksud lainnya ialah ‘Burning Desire’ .

Dengan ada Big Why yang jelas anda tahu kenapa anda perlu berjaya dan anda juga tahu sekiranya anda tidak berjaya apa yang sebaliknya akan berlaku.

Dalam satu kajian yang dibuat oleh Daniel H. Pink. Beliau ada menyatakan bahawa pekerja akan mempunyai motivasi kerja yang sangat tinggi jika mereka tahu, faham dan menghayati Big Why atau Tujuan di syarikat mereka bekerja.

 

2) Jurus Kuasa Bayangan

Setiap usahawan yang berjaya mesti ada sebab untuk berjaya. Kejayaan akan datang bila kita selalu membayangkan kejayaan dan rasainya seperti telah berlaku. Ini yang ialah jurus kuasa bayangan.

Caranya mudah sahaja , sediakan satu kad manila , kemudian tulis impian anda secara spesifik . ( boleh rujuk gambar)

Contohnya : Pada Disember 2018 ini saya pergi umrah pakej VIP bersama ibu bapa tercinta.

3) Beri 100% Komitmen

Beri 100% komitmen menunjukkan kita serius dan rasa bertanggungjawab dengan bisnes kita. Pepatah arab ada mengatakan “Man Jadda Wajada”, iaitu barangsiapa yang bersungguh-sungguh pasti akan mendapatkan hasil. Usahawan Al Fateh tahu apa Big Why dengan jelas dan mereka bersungguh-sungguh untuk capai impian yang ada di Vision Board mereka.

Letakkan bisnes sebagai keutamaan kita dan tumpukan aktiviti bisnes yang beri keuntungan kepada kita.

Peluang , ruang dan 100% komitmen maka hasilnya...

“…Betapa beruntung diketemukan peluang dan ruang yang tepat.

Syukur. Itu je yang KakOnie ucapkan setiap hari bila kegusaran tentang masalah kewangan terlerai sudah dengan bisnes gula2 ni.

Hasil darinya KakOnie dapat buat simpanan, belikan telefon baru untuk abah, belanja anak2 dan suami macam2 dah.

Ilmu bisnes paling banyak KakOnie dapat. Ilmu yang takkan pernah berhenti. Akan digali dan terus gali sampai mati.

Alhamdulillah..syukur…” – Kak Onie , Cheras.

4) Pandai Urus Masa

Setiap manusia ada masa yang sama 24 jam. Masa ialah makhluk Allah swt yang Allah SWT bersumpah dalam Surah Al-Asr (Demi masa) .

Untuk jadi usahawan yang berjaya kita perlu pandai menguruskan masa. Senaraikan segala aktivit harian kita. Asingkan aktiviti kita kepada sangat penting , penting , kurang penting dan tidak penting.

Dengan cara ini kita akan dapat kenal pasti waktu kita yang terluang dan kita hendaklah berdisiplin mematuhi jadual kerja yang telah kita sediakan.

5) Konsisten Kongsi Rezeki

Rezeki kita sememangnya sudah ditetapkan oleh Allah swt. Rezeki kita tidak pernah tersilap alamat dan tidak akan tertukar.

Salah seorang stokis Al Fateh berkongsi rahsia jualannya 5 angka sebulan. Rahsianya ialah berkongsi rezeki. Bila mana ada pelanggan mahukan Al Fateh Junior , beliau akan serahkan terus kepada ejen beliau. 

Kesannya, ejen di bawah beliau mudah buat jualan dan cepat restock semula dengan beliau.

6) Support Training Dari HQ

Tidak dapat dinafikan , sokongan dari HQ juga menjadi faktor usahawan di bawah mereka boleh berjaya. 

Seperti contoh , HQ Al Fateh sentiasa memberi support dari segi digital marketing , branding di TV , Billboard dan online dan sentiasa membuat kelas dan seminar untuk ejen dan stokis.

Dengan cara ini , ejen dan stokis lebih bersemangat dan lebih berilmu dalam menjalankan bisnes Al Fateh.

7) Branding Besar-Besaran Di TV & Billboard

Sesuatu produk akan mudah dijual jika jenama sudah dikenali dan sering kali muncul di kaca televisyen atau di billboard. Kepercayaan prospek juga akan bertambah bila mana sesuatu produk atau jenama sering diperkatakan setiap hari. HQ yang sudah membuat pemasaran secara besar-besaran sama ada di televisyen , billboard , online dan offline akan memudahkan ejen dan stokis untuk membuat jualan.

Sebab itulah , usahawan Al Fateh boleh mencapai pendapatan sehingga 5 angka sebulan.

Dalam post ini anda telah mengetahui rahsia kejayaan usahawan Al Fateh capai pendapatan 5 angka sebulan.

Kejayaan sesuatu yang mahal dan tak semua orang boleh berjaya. Jadi nak berjaya , tirulah langkah orang yang berjaya dengan smart.

Terima kasih kerana luangkan masa untuk baca artikel kami. Anda dibenarkan untuk share post ini supaya dapat memberi penyelesaian kepada orang lain yang mengalami masalah sama. Jika anda belum like page Ummi Natra, mohon like supaya tidak ketinggalan info-info update dari kami.

7 Cara Kumpul Modal Bagi Yang Baru Nak Memulakan Bisnes

Berbisnes memang menyeronokkan. Kita akan lihat ramai orang yang berjaya dalam bisnes dapat capai apa yang mereka impikan. Memiliki rumah mewah , kereta besar , wang simpanan bertambah , dapat bawa ibu dan ayah pergi umrah dan dapat bantu ramai orang yang susah. Dengan melihat kepada hasil bisnes begini , kita memasang impian untuk turut terjun dalam dunia bisnes demi mengubah nasib hidup.

Tetapi bagi yang baru nak bermula, pelbagai perkara menjadi halangan untuk memulakan bisnes. Antara masalah utama kebanyakan orang ialah modal. Dengan ketiadaan modal , ramai yang terbantut niat untuk memulakan bisnes dan kembali menjalani kehidupan seperti biasa. Nasib keluarga dan diri tidak dapat dibela.

Dalam artikel ini saya akan kongsikan 7 cara kumpul modal bagi yang baru nak memulakan bisnes.

Kesilapan Dalam Memulakan Bisnes

Biasanya, ramai yang percaya bahawa nak mula buat apapun, sekecil manapun, apa saja jenis perniagaan pun, perlu ada modal.

Atas sebab itulah, maka ramai yang berikan alasan tak ada duit modal, menyebabkan sampai sekarang tak mula lagi untuk berbisnes.

Memang betul, nak buat apapun perlu ada duit. Tapi ada satu perkara yang ramai orang silap atau terlepas pandang.

Duit memang penting. Tapi tidak semestinya perlu duit dari poket anda sendiri. Kita boleh mulakan dengan apa yang ada pada diri kita untuk mulakan bisnes.

Perkara penting yang anda perlu buat untuk mulakan bisnes ialah jangan buat pinjaman. Pinjaman bank berguna bila bisnes sudah berjalan dan on-track untuk kembangkan lagi bisnes.

7 Cara Efektif Kumpul Modal Bagi Yang Baru Nak Bermula

1) Simpan 10% Dari Gaji

Cara paling mudah tanpa perlu meminjam ialah dengan menggunakan duit simpanan sendiri. Kita perlu disiplin untuk simpan 10% dari gaji bulanan untuk modal bisnes . Lebih banyak lebih bagus.

2) Buat Part Time

Ini cara yang paling mudah dan selamat untuk mula jalankan perniagaan dalam keadaan tak ada duit.

Anda tak perlu berhenti kerja dan berikan tumpuan penuh untuk perniagaan yang nak dijalankan. Buat saja terlebih dahulu secara part-time.

Anda juga tak perlu buat pinjaman yang banyak dan kemudiannya tertekan untuk mendapatkan pulangan secepat mungkin bagi membayar semula hutang yang dah dihimpun.

Dalam zaman komunikasi serba canggih ini, kemudahan untuk mulakan perniagaan tanpa perlu berhenti kerja adalah sesuatu yang boleh dan mudah dilaksanakan.

Asalkan anda boleh bahagikan masa dan tidak lari dari tanggung jawab yang diberikan dalam kerja makan gaji, tidak ada apa yang perlu dirisaukan.

3) Tawarkan Servis

Buat bisnes jenis perkhidmatan atau servis yang tidak memerlukan modal yang besar. Gunakan kemahiran anda untuk bantu orang lain. Contoh bisnes servis seperti menjahit, potong rumput, tulis artikel , membaiki alat elektrik di rumah dan sebagainya.

4) Buat Bisnes Dropship

Tidak ada modal yang besar diperlukan untuk bermula malah hampir 100% percuma tanpa modal. Anda boleh jual di pasaran online mahupun offline. Pilih produk yang mempunyai permintaan yang tinggi dan senang repeat order seperti gula-gula minda Al-Fateh. Hanya promosikan sahaja dan selebihnya syarikat HQ akan uruskan.

Hasil Luar Biasa Bila Berbisnes

“…Satu perasaan yg luar biasa. Semangat luar biasa.

Hasil juga luar biasa.

Selain income yang saya perolehi, Allah kurniakan satu pasukan yang sangat power, Saling Bantu membantu…sampaikan Kita tak Rasa Kita seorang diri terkontang kanting.

Juga bantuan penuh dari leader Mak pirana Yang Sangat komited…” – Nur Hanani Abu Bakar

5) Jual Barangan Terpakai

Cuba lihat sekeliling rumah barang-barang yang masih boleh digunakan tapi anda dah tak perlu. Kumpulkan semua brang tersebut.

Pergi lihat juga jenis barang-barang yang sama di rumah ibu bapa, rumah saudara dan kalau anda memang baik dengan para jiran, lihat juga di rumah mereka.

Atau anda boleh war-warkan pada semua kawan, jiran dan satu kampung anda sanggup pergi kutip semua barangan yang mereka tak perlukan dan nak buang.

Ambil kesemua barang tersebut dan mula cari pelanggan yang sanggup membelinya. Untuk pastikan lepas ini orang akan cari anda setiap kali ada barang yang nak dibuang, berikan sedikit ganjaran pada pemilik asalnya setelah barangnya berjaya dijual.

6) Amalkan Tabung Warna

Ini adalah kaedah simpan duit yang menyeronokkan . Sediakan tabung khas , satu untuk tabung duit oren (RM20) satu lagi untuk tabung duit hijau (RM5).

Setiap kali ada duit itu di tangan anda , cepat-cepat masukkan ke dalam tabung. Biarkan selama setahun dan anda lihat sendiri berapa jumlah yang dah terkumpul.

Jika anda baru bermula , mulakan simpan dahulu not RM5.

7) Minta Hutang

Anda mungkin pernah memberi hutang kepada kawan atau saudara mara. Gunakan cara ini untuk cukupkan modal perniagaan anda.

Dalam post ini anda telah belajar cara mudah kumpul modal untuk mulakan bisnes. Selama ini , buntu untuk cari di mana punca modal untuk memulakan bisnes. Insyaallah dengan amalkan 7 langkah ini , anda boleh memulakan bisnes anda tanpa perlu berhutang dengan orang lain atau buat pinjaman dengan bank. 

Terima kasih kerana luangkan masa untuk baca artikel kami. Anda dibenarkan untuk share post ini supaya dapat memberi penyelesaian kepada orang lain yang mengalami masalah sama. Jika anda belum like page Ummi Natra, mohon like supaya tidak ketinggalan info-info update dari kami.